Do kraja godine Đakovčani će na lokaciji postojećeg ekodvorišta u Gajevoj 31 dobiti moderno reciklažno dvorište u skladu sa svim europskim ekološkim i infrastrukturnim standardima. Za ovaj je projekt čak 80% bespovratnih sredstava, odnosno više od dva milijuna kuna, osigurano iz europskog Kohezijskog fonda! U sufinanciranju sudjeluje i Ministarstvo regionalnog razvoja s gotovo 287.000 kuna (11%), dok će cijelu investiciju s još 275.000 kuna (10%) “zatvoriti” Grad Đakovo. Prvi radovi počinju za petnaestak dana, čim izvođač Osijek-Koteks, koji je i službeno uveden u projekt ukupno vrijedan 2,6 milijuna kuna, “prođe” tehničku dokumentaciju i obavi potrebne pripreme, najavljuje predstavnik izvođača Frane Kordić.

Građani će na istoj adresi od Nove godine, umjesto sadašnjih sedam osnovnih (papir, plastika, staklo, metal, tekstil, električni, elektronički i glomazni otpad) bez naknade moći zbrinuti 30-ak različitih vrsta otpada, uključujući i opasni otpad. Reciklažno dvorište je zapravo nadziran ograđeni prostor za izdvojeno odlaganje i privremeno skladištenje raznih vrsta otpadnih tvari koje nastaju u domaćinstvu.

– Vjerojatno ćemo još slijedeći tjedan raditi, a nakon toga ćemo se angažirati, očistiti ovo dvorište i stvoriti uvjete za početak građevinskih radova. Građani će, dok traju radovi, otpad moći odvoziti u drugo gradsko eko-dvorište na Vitici, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. U planu je, osim ovog, izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta, upravo na odlagalištu Vitika, za koje će građevinska dozvola, uvjeravaju u Gradu, stići već do kraja tjedna.