Bruji građevinska mehanizacija u novom reciklažnom dvorištu u Gajevoj 31, namijenjenom razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih kategorija otpada, iskoristivih komponenti komunalnog otpada, ali i opasnog otpada koji primarnim razvrstavanjem izdvoje kućanstva i manji gospodarski subjekti. Investitor, koji je za ovaj projekt osigurao bespovratnih dva milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda i još 287.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja, Grad Đakovo, cijelu će investiciju vrijednu 2,6 milijuna kuna “zatvoriti” s tek deset posto vlastitih sredstava, a objekt po dovršetku predati na upravljanje Univerzalu. Izvođač Osijek-Koteks upravo obavlja asfaltiranje i radove će dovršiti do kraja ove godine, no prvo pravo i visokoorganizirano reciklažno dvorište bit će potpuno opremljeno i otvoreno za korisnike od ožujka.

U reciklažnom će se dvorištu, na površini većoj od 2.500 kvadrata, privremeno skladištiti: papir i karton, staklo, PET ambalaža, tvrda plastika, ambalaža od boja, tiskarska boja, ljepila, smole, odbačena električna i elektronička oprema, plastična folija, metali, biorazgradivi i glomazni otpad, tekstil, istrošene gume, filtri za ulja, akumulatori i baterije, fluorescentne cijevi, otpadna maziva i ulja i lijekovi. Za svaku su vrstu otpada predviđeni spremnici u skladu sa zakonskom regulativom; primjerice, problematičan će otpad biti smješten u natkrivenim regalima, a glomazni metalni i nemetalni otpad na betonskom platou pod nadstrešnicom. Sav će otpad preuzimati ovlašteni otkupljivači.

Objekt s prijemnom kućicom za radnike, nadstrešnicom i stalnim videonadzorom bit će osvijetljen, zaštićen panelnom ogradom, s tri parkirališna mjesta i kolnim ulazom u Gajevu ulicu.